Uzaktan Eğitimde Beden Eğitimi Oyunları

10.12.2020
14.111
Okuma Süresi: 14 dakika
A+
A-
Uzaktan Eğitimde Beden Eğitimi Oyunları

Uzaktan Eğitimde Beden Eğitimi Oyunlarını bilgisayar üzerinden ya da telefon üzerinden öğrencilerimizle beraber oynayabileceğiniz harika beden eğitimi oyunlarıdır. Pandemiyle beraber beden eğitimi dersinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmenler çevrimiçi ortamlarda öğrencilerimizle karşılıklı eğlenerek beden eğitimi dersini işleme yapabilirler.


ilkokulda.com – Sosyal Medya Hesapları

Emeğe saygı olarak gruplarımıza katılmayı, sayfalarımızı ve kanallarımızı takip etmenizi bekliyoruz. Arkadaşlarınızı da sosyal medya hesaplarımıza davet ederseniz bizlere en büyük teşekkürü etmiş olduğunuzu bilmenizi isteriz. Soru-görüş ve önerilerinizi olumlu-olumsuz farketmeden Bize Ulaşın panelinden iletebilirsiniz. Faydalı olması dileğiyle….


1) LİDERİNİ BUL 

Uzaktan Eğitimde Beden Eğitimi Oyunları Liderini Bul Oyunu: Öğretmen (Zoom veya uygun bir uygulamada) bir öğrenciyi ebe seçer ve ayrı bir odaya alır. Gruptan bir lider seçilir ve gruba şu yönerge verilir; “Lider ne yaparsa onu yapın”. İçeri alınan ebeden lideri bulması istenir. Ebenin lideri tahminde üç hakkı vardır. Lideri bulursa yeni ebe lider olur. Bulamazsa tekrar ebe olarak devam eder.

 

2) SAYI SAYMACA?

Uzaktan Eğitimde Beden Eğitimi Oyunları Sayı Bulmaca Oyunu: Zoom vaya uygun bir uygulama üzerinden kaç kişi varsa hedef bu sayıya kadar anlaşmadan, birbirinden habersiz başlayarak, kimin hangi sayıyı söyleyeceğini bilmeden, işaret vb. yapmadan, karışık olarak saymaktır. Örneğin; 1’den 15’e kadar saymaya çalışılır. Herkes bir sayı söyleyecektir. Aynı anda iki kişi birden aynı sayıyı söylerse en başa dönülür.

 

3) ŞAPKA 

Uzaktan eğitimde beden eğitimi oyunları Şapka Oyunu: Öğretmen (Zoom veya uygun bir uygulamada) chat’i açar. Öğrencilerden chat’te yazılan isimleri dikkatlice izlemeleri istenir. Öğretmen oyunu başlatır. Müzik açılır ve chat’ten bir kişinin ismini yazar. Örneğin öğretmen Masal ismini yazdı. Masal hemen bir başkasının ismini yazmalı. Var sayalım Ada yazdı. Ada ismini görür görmez başka bir isim yazmalı. Müzik durur ve Ada hala bir isim yazmadıysa bir şarkı söyler. Araya ismi olmadan bir şeyler yazan kişi diskalifiye olur.

 

4) KİM KİMİN TOPLAMI

Uzaktan eğitimde beden eğitimi oyunları Kim Kimin Toplamı Oyunu: Öğretmen zoom üzerinden her öğrencinin isimleri yerine sayılar/numaralar (1-20) yazar. Sonra herkesin kalem ve kağıt almalarını ister. Öğretmen iki isim söyler ve bu iki ismin sayılarını/numaralarını topladığında hangi ismi bulacaklarını sorar. Örneğin “Ada ile Masal’ı topladığında kimi bulursun?” der ve Elif’i bulmalarını bekler. Öğretmen bazen sayı ister, bazen isim. Daha sonra sonucu doğru bilen öğrenci arkadaşlarına soru sorar…

Ada’nın numarası 3          Masal’ın numarası 6        Elif’in numarası 9 

 

5) NESİ VAR? 

Uzaktan eğitimde beden eğitimi oyunları Nesi Var? Oyunu: Ebe odasından bir nesneyi alır ve kimseye göstermez (kamerasını kapatabilir) veya aklından bir nesne tutar. Öğrenciler “Nesi var?” dedikçe ebe tuttuğu nesnenin renginden, şeklinden, boyutundan, kullanım şeklinden, kullanım alanından vs. ipucu verir. Çocuklardan hangisi nesneyi bilirse diğer oyunda ebe olur. Uzaktan eğitim de beden eğitimi ve oyun dersi nesi var oyunu

6) DUDAK OKUMA 

Uzaktan eğitimde beden eğitimi oyunları Dudak Okuma Oyunu: Öğretmen bilgisayar (zoom) üzerinden sesini kapatır. Herkes öğretmeni ekrandan takip eder. Öğretmen bir sözcük söyler ve çocuklar da öğretmenin ne söylediğini anlamaya çalışırlar. Bilen öğrenci bir sözcük söyler ve oyun bu şekilde devam eder.

 

7) ALİ KUTUDA 

Uzaktan eğitimde beden eğitimi oyunları Ali Kutuda Oyunu: Herkes bilgisayar karşısında ayakta durur. Öğretmen, “Ali kutuda” dediği zaman herkes çömelir ve bilgisayar ekranında görünmemeye çalışır. “Ali kutudan çıktı” deyince herkes ayağa kalkar. Öğretmen bu tempo ile giderken bazı komutlarda değişiklik yapar. Bu değişiklikte yanlış yapanlar kamerasını kapatır. En sona kalan oyuncu 5 kez doğru hamleyi yaparsa oyunu sınıf kazanır, yanlış yaparsa öğretmen kazanır.

 

8) GÜLMEME OYUNU

Uzaktan eğitimde beden eğitimi oyunları Gülmeme Oyunu:  Öğretmen ekran karşısında bugüne kadar herkesi güldürdüğünü söyler. Bugün ise bütün sınıfı güldüreceğini ve mutlaka kazanacağını açıklar. Daha sonra sınıftan bir kişi seçer ve onu güldürecek komik şeyler söyler. Bir kişiyi güldürdüğünde artık o da onun tarafına geçer ve isterse ona birini güldürmesi için görev verir. Not: Bilerek gülen biri olursa (öğretmen tarafına geçmek için) diskalifiye olur veya öğretmen ona görev veremez.

 

9) UZAYCA DİLİ 

Uzaktan eğitimde beden eğitimi oyunları Uzayca Dili Oyunu: Öğretmen bugün paylaşımlarını uzaylı diliyle yapacaklarını söyler. Konuşurlarken kelimelerin anlamları belli değildir ama hayret, kızgınlık, sevinç, hüzün, yorgunluk vs. duyguların vurgularının verilmesi önemlidir. Öğretmen sevincini anlatmaya çalışır. Sonra isterse tahmin etmelerini de ister. Mikrofonlar kapalı olur ve sadece uzayca dili ile anlatan kişi dinlenilir. Öğrenciler duyguyu ve olayı tahmin ederler.

 

10) ÖRDEK NEREDE? 

Uzaktan eğitimde beden eğitimi oyunları Ördek Nerede Oyunu: Bir ebe seçilir. Diğer çocuklar kazdır. Kazların arasından biri ördektir ve kazlar “tıss tıss” diye ses çıkarırken, ördek “vak vak” diye ses çıkarır. Kazlar ve ördek kamerasını kapatır. Sadece ebenin kamerası açık olur. Ebe ördeği bulmaya çalışır. Ebe’nin sadece iki tahmin hakkı vardır.

Uzaktan eğitim de beden eğitimi dersi ördek nerede oyun

11) KABAK OYUNU 

Uzaktan eğitimde beden eğitimi oyunları Kabak  Oyunu:  “Kabak” oyunu için Zoom’da her öğrencinin isminin yerine bir sayı yazılır. Öğretmen oyunu başlatır. “Olsun, olsun üç kabak olsun” der. Bu sayıyı seçen çocuk “üç kabak olmasın, altı kabak olsun” der. Altı sayısını seçen çocuk, bir arkadaşının sayısını söyleyerek oyunu devam ettirir.

 

12) BU NE, BU KİM? 

Uzaktan eğitimde beden eğitimi oyunları Bu Ne, Bu Kim? Oyunu: Paylaşım öncesi öğrencilere rastgele görseller e-mail olarak atılır. Öğrencilerle etkinlik başladığında sırayla atılan e-maildeki görseli göstermeden ne işe yaradığını, ne olduğunu, nasıl kullanıldığını vs. anlatmaya çalışır. Diğer çocuklar, anlatılanlar doğrultusunda görseli tahmin etmeye çalışırlar.

 

13) BİR NESNE GELSİN

Uzaktan eğitimde beden eğitimi oyunları Bir Nesne Gelsin Oyunu:  Öğretmen “Bir nesne gelsin ama ne gelsin?” der. Ardından “Yumuşak mı yumuşak bir nesne gelsin” diyerek öğrencilerin odalarında yumuşak bir nesne bulup getirmelerini bekler. Yine aynı şekilde “Bir nesne gelsin ama ne gelsin?” der. “Yumuşak ve ama üstünde kırmızı renk olan bir nesne gelsin” diyerek öğrencilerin hem yumuşak hem de içinde kırmızı olan bir nesne bulmalarını bekler. Bulup getiren öğrenci ekranda arkadaşları ile paylaşır. Bu oyun sert, yumuşak, uzun, kısa, pürüzlü, pürüzsüz, renk kavramlarıyla çeşitlendirilir.

 

14) AYNA OYUNU 

Uzaktan eğitimde beden eğitimi oyunları Ayna Oyunu: Bir çocuk “ayna” olur. Diğer çocuklar da ekran karşısında ayna olan çocuğun yaptığı devinimleri öykünerek aynısını yapar. Güldürücü devinimler çocukların daha çok hoşuna gider. Nasıl devinimler yapılacağı konusunda çocuk özgür bırakılmalıdır. Öğretmen ayna değiş dediğinde söylediği kişi ayna olur ve diğer herkes yeni aynanın yaptıklarını yapmaya çalışır.

Uzaktan eğitim de beden eğitimi dersi ayna nerede oyunu

 

15) RENGİ NEDİR? 

Uzaktan eğitimde beden eğitimi oyunları Rengi Nedir? Oyunu: Bu oyun çocuklara renkler öğretildikten sonra oynanır. Renkleri pekiştirme, dikkati artırma oyunudur. Öğretmen öğrencilere, üstlerindeki giysilerin, duvarların, kitap kaplarının, blokların, araç-gereç ve oyuncakların vb. renklerini sorar, çocuklar söylerler. Bunlar içinden, özellikle 4-5 nesnenin rengine dikkat çeker (öğretmen ayrıntıları not alırsa sıkışılan yerde destek olabilir). Daha sonra çocuklar bir ebe seçerler. Ebe dışındaki herkes kamerasını kapatır, Öğretmen ebeye, “Ali’nin kazağının rengi nedir?” diye sorar. Ebe bilirse ebelikten kurtulur, alkışlanır. Bilinen çocuk ebe olur. Ebelik, bilinceye kadar devam eder. “Rengi nedir?” sorusunu, öğretmen yerine herhangi bir çocuk da sorabilir. Ebe değiştikçe, soran çocuk da değişebilir. Soran çocuk da ebe gibi seçimle belirlenebilir.

 

16) ÖYKÜ OLUŞTURMA 

Uzaktan eğitimde beden eğitimi oyunları Öykü Oluşturma Oyunu: Öğretmen bir cümle kurarak öyküyü başlatır. Sırayla tüm katılımcılar birer cümle ile anlamlı bir öykü oluşturmaya çalışırlar. Görüşme videosu kayıt alınır ve başka bir gün öyküye bir bölüm daha yazılır (tehlikeli, gizemli veya çözülen sır başlıklarıyla).

 

17) MAKİNE PARÇASI 

Uzaktan eğitimde beden eğitimi oyunları Makine Parçası Oyunu: Öğretmen bir kişi seçer. Seçilen kişi de herhangi bir makineyi seçer ve onun bir parçası olarak hareket eder. Diğer katılımcılar sırayla makinenin diğer parçalarını hareket ve sesle oluştururlar. Öğretmen sınıfı üç veya dört gruba ayırarak grupların bir makine seçmesini ister. Her grup seçtiği makinenin parçaları olur ve ses çıkartır. Diğer gruplar hem makineyi hem de parçaları tahmin eder.

 

18) RİTİM OYUNU 

Uzaktan eğitimde beden eğitimi oyunları Ritim Oyunu: Öğretmen bir ritim verir ve grubun takip etmesini ister. İlk önce gruba gösterilerek yaptırılır. Daha sonra grup hep beraber yapar. –  İki kez parmak tıklat (tigali-tigali) –  İki kez el çırp (şak-şak) – İki kez elleri omuza vur (pigali-pigali) – İki kez el çırp (şak-şak) – Bir kez parmak tıklat (tigali) – Bir kez el çırp (şak) – Bir kez elleri omuza vur (pigali) – Bir kez el çırp (şak) – Bir kez el tıklat (tigali), omuza vur (pigali), el çırp (şak) Tigali tigali şak şak pigali pigali şak şak tigali şak pigali şak tigali pigali şak…

 

19) MÜZEYE GEZİ 

Öğretmen sınıfı iki gruba ayırır. Zoom veya başka bir uygulama kullanılabilir. Gruplara isim verir. Birinci grubun adı; heykeller, ikinci grubun adı; turistler. Turistler istedikleri resim veya heykel ile istedikleri konularda konuşabilirler. Öğretmen heykel grubuyla konuşur ve istedikleri şekilde heykel veya resim olabileceklerini söyler. Tek kural ise seçilen şekilde kalınması gerektiğidir. Öğretmen turistlere sorular sorarak sanat eseri hakkında konuşmalarını sağlar.

 

20) DEDİĞİMİ YAP YAPTIĞIMI YAPMA 

Öğretmen öğrencilere kendisini çok dikkatli izlemeleri gerektiğini söyler. Dediğini yapmalarını ama yaptığını asla yapmamaları gerektiğini örnekle açıklar. Örneğin öğretmen “Eller burunda der” ve elini başına koyar. Elini başına koyanlar kamerasını kapatır. Ellerini burnuna götürenler ise oyuna devam eder. Birkaç örnek daha ; -“Eller kulakta” denir ama çeneye konulur. -“Eller yanakta” denir ama alna konulur. -“Eller gözlerde” denir ama kulaklara konulur. *Diskalifiye olan kişi ebe olarak seçilmez. Sadece oyunun izleyicisi olur. Burada bir defa kural ihlali yapabilirler fakat öğretmen yapıcı davranmalıdır. Birden fazla kural ihlali durumunda yaptırım konusunda ise net davranılmalıdır.

 


Kaynak: egitimpedia.com

Gelecek nesillerimizi aydınlatmak ve gelişmelerine faydalı olmak adına; sorgulayan, araştıran, yaratıcı, kendisini tanıyabilen saygılı ve sevgili bireyler ortaya çıkarmak için mesleğinin aşığı olarak emin adımlar yolunda ilerlemeye çalışan bir ÖĞRETMENİMMM...